Binalarda Döşeme Tasarım Gereksinimleri

zemin kaplama ürünleri

Birçok binadaki taban kat, yapısal destek veya çevresel kontrol için sınırlı tasarım hususlarına sahip, yerinde dökme bir beton levhadır. Bununla birlikte, taban katı, su yalıtım ve aşınma levhaları ile katmanlı, yapısal bir temel levhasından oluşan daha karmaşık bir sistem olabilir. Bu sistem hidrostatik basınca dayanacak ve kontrollü bir ortam sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.

Döşemelerde ana sorun sızıntıdır, çünkü beton en yaygın malzemedir ve çatlaklar beton elemanlarda yaygın bir sorundur. Zemin plakaları tasarlarken bir diğer endişe radon gibi toprak gazı emisyonlarını kontrol etmektir. Zemin plakalarının tasarımı ve inşası, beklenen performans, dayanıklılık ve uzun ömür için anahtardır. Ayrıca, bir temel levhanın onarımı, tamamlandıktan sonra oldukça pahalı veya pratik olarak imkansız olabilir.

Zemin döşemeleri tasarlarken, özellikle gömülecek alanlarda en iyi yaklaşım çok muhafazakar olmaktır. Arıza risklerini azaltmak için yüksek kaliteli malzemelerin ek takviyelerle birleştirilmesi önerilir.

Yapısal Destek

Düşük dereceli bir bina mahfazasının zemin plakaları dikey yerçekimi yüklerine ve yukarı doğru toprak veya hidrostatik basınç yüklerine dayanmalıdır. Aşağıya doğru yükler zemin döşemesinin ölü ağırlığından ve yaya trafiği gibi dolulukta yüklü yüklerden gelir. Bazı yapılarda, döşeme plakası aynı zamanda sütunlardan ve duvarlardan önemli yüklere direnen bir mat temel plakası olarak da hizmet edebilir.

Zemin plakaları, bulundukları yere ve bölgenin su tablasına bağlı olarak yukarı doğru toprak ve hidrostatik basınç yüklerine de maruz kalabilir. Bir mat temel olarak tasarlandığında zemin döşemesine yukarı doğru toprak basınçları uygulanabilirken, bina noktası yükleri aşağıya doğru kuvvettir.

Çevresel Kontrol

Dış ortam temellerini termal etkilere, neme, böceklere ve toprak gazına maruz bırakır. Özellikle termal etkiler ve hava nemi de iç mekan kaynaklarından gelebilir. Sınıfın altındaki diğer elemanlarda olduğu gibi, bir döşeme levhasının performansı önemli ölçüde bu çevresel etkilere dayanma ve düzenleme yeteneğine bağlı olacaktır. Çatlakların önlenmesi hem yapısal performans hem de kaçak önleme için çok önemlidir.

Nem kontrol önlemleri genellikle bir drenaj ve bariyer tipi sistemi içerir. Yeraltı suyundan hidrostatik basınç olan durumlarda, ilk nem kontrol bileşeni, su tablasını mekanik olarak aşağıya doğru hareket ettirmek için bir pompalama ve susuzlaştırma sistemidir. Nem kontrol sisteminin ikinci bileşeni, zemin döşemesinin altında, nemin birikmesi ve dağılması için bir alan sağlayan granül bir agrega katmanı içerir. Nem ayrıca pompalanabilir veya bir hazne sistemine veya çıkış tahliyesine tahliye edilebilir. Düşük su tablasına veya kuru koşullara sahip alanlarda, granüler agrega katmanı ve çıkış tahliyesi normalde nem kontrolü için yeterlidir.

Nem kontrol sistemi tanımlandıktan sonra, bir sonraki adım zemin döşemesinin altına su geçirmez bir membran veya buhar geciktirici dahil edilip edilmeyeceğidir.

Bir buhar geciktirici, hidrostatik basınç olmadan buhar göçüne karşı bir bariyer görevi görür.

Su yalıtım membranları hem buhar göçüne hem de hidrostatik basınca karşı direnç sağlayacaktır.

Çoğu bina kodu, düşük su tablalarına sahip alanlarda bile neme karşı minimum koruma olarak bir buhar geciktirici gerektirir. Buhar geciktiriciler ayrıca zemin döşemesindeki büzülme gerilmelerini ve çatlamaları en aza indirir. Hidrostatik basınç ve neme duyarlı iç mekanlarda su yalıtım membranları gereklidir. Bu membranlar genellikle granül bir agrega veya sıkıştırılmış toprak katmanı üzerine dökülmüş bir çamur levhaya uygulanır.

Toprak gazı bir diğer çevresel durumdur. Radon gibi toprak gazlarının göçü polietilen tip bir buhar geciktirici veya su yalıtım membranı ile kontrol edilebilir. Membranın inşaat sırasında korunması, tüm sonlandırmalarda, kenarlarda ve penetrasyonlarda detaylara dikkat edilmesi açısından önemlidir. Bu, nem veya toprak gazları üzerinde düzgün kontrol sağlar.

Zemin Döşeme Kaplama ve MEP Dağıtım Sistemleri

Zemin sistemleri ile uğraşırken, sadece iç kaplama endişe vericidir. Bu kaplama için gereksinimler iç mekanın kullanımına bağlıdır ve bazı yaygın kaplamalar halı, fayans ve yapıştırılmış zeminlerdir. Fayans veya herhangi bir yapıştırılmış döşeme kullanıldığında, uygun bir yapışma sağlamak için buhar kontrolü çok önemlidir. Park alanlarında veya depolama alanlarında, iç kaplama, beton döşemenin açıkta kalan yüzeyi olabilir.

Zemin plakası, mekanik boru tesisatı, sıhhi tesisat hatları ve elektrikli besleyiciler gibi MEP tesisatlarının bileşenlerini içerebilir. Bu elemanlar mevcut olduğunda, zemin döşemesine etki eden beklenen yüklere dayanacak şekilde tasarlanmalıdır. MEP dağıtım sistemleri aynı zamanda bakım veya modifikasyon kolaylığı için tasarlanmalıdır.